bnetworkБлог мрежите станаха доста популярни през последните няколко години. Голяма част от хората, които се занимават с оптимизация за търсачки използват блог мрежи за да постигнат по-добри резултати в класирането на Google. В тази статия ще поясним, как да ги използваме ефективно и как да си направим своя мрежа.

 

Какво са блог мрежите?
Това е съвкупност от блогове/уеб сайтове управлявани от едно лице или организация. Целта на тези мрежи не е получаване на трафик, а изграждане на връзки към други уеб сайтове с цел оптимизация. Съществуват два вида блог мрежи: частни и публични.

 

Публични: Публичните блог мрежи са създадени с цел изграждане на връзки. Те се използват от много потребители под формата на услуга или споделяне. При споделянето ще се наложи да предоставите достъп до ваш уеб сайт, където други потребители да публикуват статии, а вие да публикувате на техните уеб сайтове. При останалите, дадена организация или лице притежава цялата мрежа и доставя достъп на потребителите да публикуват статии на неговите уеб сайтове срещу заплащане. Тези мрежи вече не са толкова ефективни, а Google се постара да изтрие голяма част от тях през последните 2 години. Използването им все още има ефект, но е опасно за вашия уеб сайт. В случай, че ви хванат да използвате блог мрежи ще получите доста неприятно наказание от Panda или Penguin.

 

Частни мрежи: Частните мрежи са скъпи, но много по-ефективни от публичните. Причината е, че при тях сигурността е много по-голяма и на практика е почти невъзможно да бъдат засечени ако сте следвали всички правила за сигурност. Частна блог мрежа може да си направи всеки, но за да я запазите е нужно да я използвате само за вашите нужди и да не споделяте с никого нейното съществуване. Всички знаем, че особено в България всеки би ви издал на Google.

 

Как да си направим своя блог мрежа?
Първо трябва да знаете, че изграждането на частна блог мрежа изобщо не е евтино. Направете подробно проучване на разходите и облагите при изграждането на такава мрежа и не се захващайте ако нямате наистина нужните средства да я поддържате. Частните мрежи са подходящи за хора, които се занимават със оптимизация на търсачки и поддържат голям брой от уеб сайтове. За 1-5 уеб сайта просто не е рентабилно да изграждате собствена мрежа.

 

Правила за съдържанието:
Да кажем, че сте решили да си направите собствена мрежа от 50 уеб сайта, от които да изграждате връзки.

 

1. Всеки блог от мрежата трябва да има различен шаблон (template).
2. Можете да използвате диверсия на системите – WordPress, Joomla, Xoops, Drupal и други.
3. Различни заглавия на сайтовете – Блог на Петър Илков, Официален сайт на Илиян Стефанов и др.
4. Диверсия на категориите – използвайте различни категории във сайтовете от мрежата. Една листа с много категории оставя голям отпечатък за Google. Грешка, която докара пълно изтриване на най-голямата публична мрежа BuildMyRank.
5. Без дублирано съдържание – в никакъв случаи не използвайте едно и също съдържание. Никога не публикувайте една статия не повече от един блог от мрежата ви. Не публикувайте статии, които са пренаписани от автоматичен софтуер (Spinnable Content). Google отдавна засича използването на спинъри и наказва доста строго. Ще загубите сайтовете от мрежата си, а сайтовете към които сочат връзките ще бъдат наказани.
6. Диверсия на връзките, които сочат към сайтовете от вашата мрежа. Хубаво е да изграждате връзки и към вашите СЕО сайтове, но се постарайте да използвате различни източници.
7.Качвайте и статии без връзки за диверсия.
8. Публикувайте постове с различна големина. Повечето публични мрежи имат лимит за минималните размери на всеки пост и потребителите не си правят труда да пишат повече от минималното. По този начин всеки блог има само статии със горе-долу един и същ тип статии. Да кажем само статии с по 200 думи и 1 връзка. Това би повдигнало няколко вежди нали?
9. Използвайте снимки и видео към постовете. Да кажем в едната видео, в другата снимка. Диверсията е от много голямо значение.
10. Авторите – използвайте различни автори за всеки блог. Макар, че можете да оставите и admin.
11. Диверсия на контактите – формата за контакти не трябва да бъде една и съща. Една и съща поща във формата за контакти се проследява лесно.

Това са основните правила, които трябва да следвате ако искате вашата мрежа да остане незабелязана. Това са само изискванията за страниците, сега ще поговорим и за техническата част.

 

Технически правила:

Техническите изисквания също не са малко и са също толкова важни. Трябва да се погрижите за всичко ако желаете от вашата мрежа да има ефект и тя да не бъде засечена от търсачката. За да направите това е нужно да отговаряте на някои изисквания.

1. Диверсия на адресите. Трябва да използвате уникален IP адрес за всеки уеб сайт от мрежата си. По възможност от различен клас и блок. Проверете цената на IP адресите при доставчика, които сте избрали. Обикновено цената е между 1 и 2лв за адрес.
2. За около 50 уеб сайта ще ви е нужен най-малкото VPS. Виртуалните сървъри са по-евтини, а вашите сайтове няма да генерират много трафик за да ти потрябва по-мощен сървър. Аз бих избрал два по-евтини VPS-а на различни хостинг доставчици за диверсия. Това зависи от броя на сайтовете, които са във вашата мрежа.
3. Domain Privacy – Това е услуга, която скрива информацията за собственика на дадения домейн. По този начин се предотвратява спам и злоупотреба със личната информация на собственика. Задължително е домейните от вашата мрежа да бъдат защитени. Google лесно ще проследи, че връзките които създавате са от домейни на един и същ собственик. Големите хостинг компании като GoDaddy предлагат такава услуга и при покупката на повече от 10 домейни, услугата е безплатна.
4. Желателно е да регистрирате домейни от различни области – info, com, net, org. Използвайте само домейни от първо ниво.
5. В зависимост от бюджета ви можете да си закупите домейни със PageRank. Ако нямате такава възможност ще трябва да трупате връзки към всичките блогове от мрежата си докато получат PR. За домейни със PR можете да проверите в auction.godaddy.com или registercompass. Желателно е да проверите всеки домейн тук за неговия PR. Някой домейни са със невалиден или фалшив PR и няма да ви е приятно ако си закупите такъв.
6. Диверсия на domain name servers (DNS). Използването на един и същ DNS не е проблем ако той се използва от много сайтове. Въпреки това е желателно да направите свои NS за всеки сайт.

Това са основните технически изисквания при създаването на блог мрежа. Не подценявайте Google и следвайте тези съвети ако искате да имате качествена и ефективна мрежа.

 

Съвет за изграждането на натурални връзки.

Изграждането на връзки, които изглеждат натурални е много важно. По този начин ще защитите не само мрежата си, но и сайта които оптимизирате. Заглавията и съдържанието на статиите е много важно.

Пример: Оптимизиране на сайт по ключова дума „къщи за почивка“

Заглавие: Априлци е един от най-красивите курортни градчета в България
Съдържание: ясно е за какво трябва да пише в статията
Връзка тип: Освен, че ще се радвате на красивата природа, можете да намерите и доста хубави „къщи за почивка“ на достъпни цени.
Диверсията на връзките е също много важна. Не използвайте един и същ анкър текст. След Penguin е много вероятно да получите наказание ако не внимавате.

Избягвайте статии от тип:
Заглавие: Невероятни къщи за почивка
Съдържание: Бла Бла
Връзка: Къщи за почивка

Това изглежда супер неестествено и е напълно нормално да получите наказание. Желателно е да слагате и връзки към други сайтове, не само към вашия. Връзките трябва да бъдат към релевантни и авторитетни източници.
Ако следвате всички тези правила ще се радвате на добро класиране в търсачките и няма да имате проблеми със Google.

 

Вашият коментар