link_buildingИзграждането на връзки е много важна част от всяка SEO кампания. На практика е невъзможно да се класирате на добри позиции по която и да е конкурентна ключова дума без подходящи връзки. Връзките придават авторитет на вашия уеб сайт, също както хората и социалните мрежи.

 

Какво са връзките?
Връзките са така наречените хипервръзки (hyperlinks), чиято цел е да отведат потребителя към друга страница на вашия или друг уеб сайт. Съществуват два вида хипервръзки – вътрешни и външни. Външните връзки сочат към друг уеб сайт в мрежата, а вътрешните към друга страница, която е част от вашия уеб сайт.

 

Количеството и качеството на външните връзки, които сочат към вашия уеб сайт са индикатор за качеството на информацията и услугите ви в очите на най-голямата търсачка Google, както и други като Bing, Yahoo или Ask.

 

Кои са качествените връзки?
Качествени връзки се наричат тези, които са от авторитетни уеб сайтове и най-вече тези, които са на близка тематика с вашата. Ето и един кратък списък със авторитетни източници на връзки:

 

1. Новинарски уеб сайтове
2. Press Release – Съобщения до пресата, но само от авторитетни уеб сайтове като PRWeb, PrNewsWire, PRLeap – виж пълен лист
3. Социални мрежи – Все по-голяма тежест носят социалните мрежи, а освен това са и добър източник на трафик.
4. Видео портали – Youtube, Vimeo, MetaCafee и др.
5. Блогове на потребители – Връзки от авторитетни блогъри, които са казали някоя добра дума за вас са много важни.

 

Кои са некачествените връзки?

 

Връзките, които са създадени само с цел SEO се считат от Google за спам. Най-често такива връзки се създават с автоматични инструменти от лоши източници. Ето и един списък със лоши източници на връзки, които трябва да избягвате.

 

1. Блог коментари – Ако сте коментирали статии в 2-3 блога и сте сложили връзка към вашия уеб сайт не е проблем, но създаването на 1ххх връзки от блог коментари ще бъде засечено като спам и най-вероятно ще получите наказание. Съществуват много инструменти за спам, както и хора предлагащи такива услуги – не се доверявайте. Освен ако не искате да си докарате някое наказание.
2. Форум профили – още един много популярен метод да си докарате беля на главата. Много хора предлагат услуги за регистриране на 1ххх форум профили и обещават връзки от тези профили. Това е още един забранен метод, които се наказва.

 

3. Директории за статии – всъщност има и качествени директории за статии, но те носят все по-малко полза при СЕО. Избягвайте директории с дублирано съдържание и такива без никакъв PageRank. Ето един добър списък със качествени Български директории за статии – тук.

 

4. Блог мрежи с лошо качество – Всъщност аз съм фен на блог мрежите и все още ги използвам, но само тези със високи мерки за сигурност и уникално съдържание. Ако намерите оферта за връзки от блог мрежа със дублирано или автоматично пренаписано съдържание, направо ги подминавайте. Такива мрежи пренаписват една и съща статия и я публикуват в една дузина блогове с лошо качество. Рано или късно подобни блогове се деиндексират от търсачката, а за вас остава наказанието, че сте ги използвали. Ако все пак искате да използвате блог мрежи се поинтересувайте за това дали приемат само качествено и уникално съдържание. Най-доброто решение е сами да изградите собствена блог мрежа, но не всеки има възможност за такава инвестиция.

 

В следващата статия ще публикувам всичко за изграждането на собствена блог мрежа и критериите, които трябва да спазвате.

Вашият коментар