penguinСлед статията за Google Panda идва ред и на другия неприятен алгоритъм на най-голямата търсачка. Google Penguin е създаден с цел да подобри резултатите в търсачката като изтласква уеб сайтове, които се опитват да манипулират резултатите на по-ниски позиции. Най-просто казано намалява авторитета на даден уеб сайт в следствие на което той губи добрите си позиции в търсачката. Действията и ефекта на Penguin са много близки до вече познатия на всички Sandbox Effect, но за разлика от него, пингвина наказва всички сайтове без значение от тяхната възраст.

 

Как работи Google Penguin?

Пингвина не анализира текста на вашия уеб сайт, а неговите връзки. По-точно анкър текст-а и източника на връзките, които сочат към вас. Ако при анализа се окаже, че вашият Link профил е съмнителен ви наказва и сайта ви потъва в резултатите от търсачката. За пръв път този алгоритъм бе пуснат на 24 Април 2012 и предизвика много критики към Google от страна на уеб мастъри по цял свят. За по-малко от 3 дни в официалния блог на Google Webmasters Central се появиха над 800 негативни коментара. Някой дори обвиниха търсачката в монополизъм и потъпкване на малкия бизнес в полза на големите онлайн портали – Amazon, About, eHow и други. Истина е, че резултатите в търсачката не станаха по-добри по много търсения, но от Google определиха ефекта от Пингвина като успех от тяхна гледна точка.

 

Защо?
Сигурно на хиляди места сте чели съвети, че трябва да си купувате стари домейни за да избегнете наказание от търсачката. Винаги съм казвал, че е по-важно домейна да ви харесва, а не неговата старост. Сега това вече е факт и няма смисъл от старите домейни, колкото и връзки да има към тях. Google взе мерки за да изчисти уеб сайтове, които се чувстваха сигурни и прекаляваха с оптимизацията за да подобрят класирането си в резултатите. Много хора използваха един или няколко Анкър текст-а във връзките си за да се класират на по-високи позиции. Резултата след пингвина е, че повечето такива сайтове бяха наказани. Повтарянето на една и съща дума като връзка към вашия уеб сайт не е естествено и Google знае това. Проблемът е, че сега всички тези връзки трябва да бъдат премахнати или преименувани, а за един уеб сайт със повече от 1000 връзки е на практика невъзможно.

 

Как да разберем, че сме ударени от Пингвина?

Ако забележите рязък спад в трафика ви, то със сигурност има промени в алгоритмите на Google. За да сте сигурни, че сте наказани от пингвина или пандата. Напишете в Google „Penguin Update“ и задайте да ви покаже резултатите в последните 24 часа. Ако е имало обновяване на този алгоритъм, които съвпада със спада в трафика Ви, то няма какво да се съмнявате.

 

Лечение?
Проблема при пингвина са връзките и отново връзките са решението. Проверете Вашия линк профил и направете кратък анализ. Ако имате прекалено много връзки със един и същ анкър текст, постарайте се да го промените. За да нямате проблеми ще трябва да направите линк профила си да изглежда натурален. За целта поне 60% от връзките ви трябва да бъдат с различен и случаен анкър текст.

Примери: Тук, Ето това,  Хубав сайт, Относно
Идеята е връзките да бъдат абсолютно случайни и естествени. Хората използват връзките на случаен принцип и вие трябва да докажете, че вашите са такива, а не умишлено направени с цел манипулиране на търсачката. Количеството връзки зависи от това, колко връзки имате изградени към датата на наказанието ви. Ако имате 100 връзки към сайта си, то трябва да направите поне още толкова за да премахнете наказанието. Резултатите се появяват при следващото обновяване на пингвина. Не използвайте блог коментари, форум профили и други неодобрени от Google техники. Те могат само да влошат проблема до такава степен, че възстановяването може да стане невъзможно.

 

Вашият коментар