Интернет сигурност

В тази тема ще се отклоним за малко от традиционното предоставяне на информация, свързана с определянето на рекламен бюджет, съвети за реклама и като цяло за онлайн маркетинга и създаването на сайтове и ще обърнем внимание на един друг важен въпрос.

Въпросът за компютърната защита. Сигурността е изключително важна за всеки един интернет потребител – независимо от това с какво се занимава, какви са интересите му и какво прави в интернет. Всеки един трябва да е запознат с опасностите в „мрежата“, които могат да заразят компютъра на всеки и по какъв начин могат да се защитят от „натрапниците“.

Компютърни вируси

През 1987 г. се появяват и първите съобщения за програма с особени и непознати до момента свойства:

  • програмата може сама да се възпроизвежда и по този начин да се размножава без контрол върху различни носители – твърд диск и всички използвани в системата дискети;
  • при настъпване на определени условия програмата нанася сериозни поражения върху информацията на диска.

Днес тези програми са известни като компютърни вируси. Името е доста сполучливо заимствано от биологичните вируси поради аналогичното им функционално поведение. Най-често срещаният начин за „зараза“ от компютърни вируси е пренасянето им чрез копиране на вече „заразени“ програми. Първоначално разпространението на компютърни вируси ставаше само с дискова памет, но в последните години компютърните вируси могат лесно да се пренесат и по Интернет. Най-често това се случва, когато някой копира заразен софтуер от някакъв сървър. Компютърни вируси могат да се пренесат и със заразени файлове, придружаващи електронните писма. При изпълнението на заразените програми се изпълняват и програмите вируси и така локалната зараза постепенно преминава в „епидемия“. Днес има създадени стотици компютърни вируси и много варианти (мутанти) на един и същ вирус, които нерядко обитават пиратските софтуерни копия и са причина за не една „компютърна епидемия“.