Рекламен бюджет – за него може да се говори много! В тази статия, обаче, ще ви представим няколко основни препоръки при неговото определяне.

Определяне на рекламен бюджет

Ако сте начинаещ „рекламодател“ и ви предстои да популяризирате бизнеса си срещу заплащане, то вероятно си задавате въпроса „Колко пари ще са ми необходими?“.

Като препоръка № 1, бихме ви посъветвали да проучите своите конкуренти. Вижте къде рекламират те. Също така, потърсете и подходящи места за реклама, съответстващи на вашия бизнес. Отсейте само този вид реклама, само в тези източници, която би донесла таргетиран трафик и потенциални клиенти.

Препоръка 2: Преди да се „нахвърляте“, да рекламирате, по-добре първо разгледайте ценоразписите на „източниците“. Вижте по какъв начин можете да рекламирате там и колко ще ви струва това. Дали има шансове за възвръщаемост и дали те са големи, или не.

Препоръка 3: Изберете най-изгодните места за реклама като не се осланяте единствено на ниските цени за реклама, а на съотношението цена-качество. Дори и да заплатите в пъти по-висока сума за реклама в даден сайт, която е можело да бъде разпределена в няколко други, предлагащи по-ниски цени, ако ефектът е оправдан, то тогава може да се каже, че сте направили добра инвестиция.

Препоръка 4: Определете своя рекламен бюджет. Определете също и резултатите, които искате да постигнете. Тоест, колко броя продукти/услуги е необходимо да продадете, за да си възвърнете направената инвестиция за реклама и да сте на печалба.

Препоръка 5: След изпълнението на стъпка 4, изберете от направения списък тези източници, където можете да рекламирате, които се „вписват“ във Вашия бюджет и същевременно шанса за повече продажби на тези места е по-висок и ги изберете именно тях!

Препоръка 6: „Грабнете“ вниманието на потенциалните клиенти…, ако искате да ви забележат. Клиентите не се печелят само с рекламирането на подходящите места! Не забравяйте, че и Вашите конкуренти рекламират там. Клиенти се печелят с подходящи текстове, привличащи вниманието реклами и умението за „призив към действие“. Тоест, не щадете средства за представянето на вашия продукт/услуга от професионалисти. Може Вашия продукт да не е най-добрия и/или най-евтиният на пазара, но ако бъде представен по подходящ начин, който да заинтригува потенциалните клиенти, то със сигурност отделеният в началото рекламен бюджет, ще си свърши работата и Вашата рекламна кампания ще се окаже успешна!