Онлайн реклама

Що се отнася до онлайн маркетинга, съществуват различни начини за реклама на сайт. Някои от тях са безплатни, а други платени.

Тук, ще изброим едни от най-популярните типове реклами, чрез които можете да популяризирате вашия сайт.

1. SEO оптимизация – този тип реклама на сайт, може да се счита и за платен, и за безплатен. Тук е важно от кого се извършва оптимизацията. Ако плащате на някоя фирма или freelancer seo специалист да се грижи за присъствието на сайта ви в търсачките, то SEO-то е платено. Ако, обаче вие самите се занимавате с този сложен процес, то може да се сметне за безплатен от гледна точка на това, че сами извъшрвате дейността. Въпреки това, „заплащате” с личния си труд, както и парични средства за публикуване на материали в качествени сайтове, които да подпомогнат оптимизацията.

2. PPC реклама – платената реклама на клик е сред най-разпространените платени начини за популяризиране на даден бизнес. Изгодно е (особено при използване на AdWords) и достатъчно ефективно, за да си позволи даден бизнес да използва този тип реклама – не е еднократно, а ежемесечно!

3. Афилиейт маркетинг – той се характеризира с това, че продукта/услугата, които предлагате могат да бъдат разпространени напълно безплатно и само при наличие на продажба, да отделяте процент, който да изплащате на „посредника” + публишъра, публикувал рекламата ви. Това е перфектен вариант за тези, които искат да платят само за това, което са продали – и нито стотинка повече. Кофтито при този тип реклама е, че не е подходящо за всякакъв вид дейности.

4. Размяна на реклама – това също може да бъде ефективен начин за „докарване” на потребители. Тук има особености и това не е любимия тип реклама на сайтовете, но ако не разполагате с рекламен бюджет, нито екип от специалисти за организиране на професионални рекламни кампании и т.н. – този тип реклама на сайт може да се окаже доста ефикасен.