Какво представлява контекстната реклама?

Контекстна реклама, това е форма на таргетираната, целенасочена реклама, която се публикува в различни сайтове или други медии. Например при съдържанието от мобилните браузъри. Рекламите са подбрани и се показват, спрямо съдържанието, което се показва на потребителя.

Т.н. „контекстна рекламна система” обикновено сканира съдържанието на дадена страница или уеб сайт за определени ключови думи и въз основа на тях показва релевантни реклами.

Това е изключителен добър метод за „улавяне на потенциални клиенти” от страна на рекламодателите и изключително добър начин за увеличаване на ctr-a и съответно приходите от реклами за публишърите, тъй като рекламите, които например са вградени в текстовете показват релевантни на самия текст от публикацията, реклами.

Контекстната реклама се предлага предимно от рекламни мрежи, които разполагат с портфолио от няколко медийни сайта. Опция за такъв тип реклама, обаче може да ви бъде предложена и в индивидуални сайтове или в търсачки като Google.

Една от най-популярните рекламни мрежи, които предлагат контекстна реклама e Google AdSense. Тя позволява на уеб мастърите да поставят рекламни кодове чрез JavaScript в своите сайтове. Всъщност, това е и първата рекламна мрежа, която предлага подобен тип реклама.

Обикновено се препоръчва този вид реклама да се използва в сайтове, в които преобладаващо е текстовото съдържание. По този начин използваната система ще може по-лесно да определи типа съдържание и да покаже подходящи реклами, които съответстват на съдържанието.

Ефекта би бил голям, ако контекстната реклама се използва и по-точно имплементира в самия текст, под или над него. Това са препоръките, но всичко зависи от аудиторията и потребителското поведение, което се характеризира с различия при различните уеб сайтове. Съобразявайки се с него, експериментирайки, собственик на даден уеб сайт може да прецени на кои места е най-добре да постави съответното рекламно каре или др. тип реклама, увеличавайки ctr-a значително.

Това е полезен ход и за самите рекламодатели, тъй като те ще получат повече таргетирани посещения. Ползите са, както за рекламодателите, така и за издателите, които използват контекстна реклама.