Ключови думи на сайт

Ключовите думи са изключително важни за един сайт, защото с тяхна помощ той може да се позиционира в търсачките в топ 10, генерирайки органичен трафик към него – като това ще го направи по-посещаем – и то с таргетирани потребители.

Как, обаче да се „интегрират“ ключовите думи в един сайт?

Преди да се стигне до този въпрос е необходимо първо да се определят самите ключови думи. Една от често допусканите грешки, която допускат уеб мастърите е да пренебрегват тази стъпка. Те смятат, че определянето на ключови думи е много лесно и просто трябва да напишат тези думи, които според тях ще се търсят от хората.

За съжаление доста често това не сработва! Начина, по който мислите и бихте търсили Вие, не означава, че ще бъде същия, по който потребителите и потенциалните ви клиенти ще търсят. Ето защо е необходимо да се направи Keyword Research. Това е една от най-трудните части при изготвянето на план за оптимизация. Причината е, че при избора си, трябва да се съобразите с няколко фактора: кои думи са подходящи, какви са техните търсения, колко ресурс ще е необходим, за позиционирането им в Google, какво е нивото на конкуренция, подходящ ли е трафика за целите на сайта ви, който ще бъде получен от търсачката, в резултат на класирането на сайта по тези думи и т.н.

За да се направи подобен анализ са необходими няколко инструмента и данни за вашите потребители, които да улеснят „подбора“ на ключови думи.

Чак след като изберете подходящите ключови думи за сайт, може да се ориентирате към изготвянето на seo плана и правилното им разположение.

Ключовите думи, които ще използвате и ще добавите в сайта си, трябва да са с подходяща наситеност в текстовете. Те трябва да присъстват и в заглавието и описанието на сайта – най-основната по принцип като трябва да се вземе под внимание самото заглавие и описание. Те не просто трябва да включват определена ключова дума, а трябва да са „привличащи вниманието“ на потребителя. Тоест, добре съставени не само за търсачките, но и за потребителите, за да могат да предизвикат по-висок CTR съответно.