Изграждане на сайт

В днешно време наличието на сайт е важно за всеки бизнес, ако собствениците на дадената компания желаят да бъдат по-разпознаваеми сред потребителите в интернет. Съществуват, обаче и изключения, които макар и малко не изискват да бъде създаден специално за фирмата представителен корпоративен сайт или онлайн магазин.

В тази статия ще разясним при какви случаи е препоръчително да се погрижите за онлайн присъствието си и съответно да помислите за създаване на сайт и при какви случаи това не е необходимо.

Ако продавате стоки като компютри, части за автомобили, велосипеди, мотоциклети, козметика, парфюми, части за машини или други подобни, то спокойно можете да създадете електронен магазин към вече функциониращия офлайн. Предимствата в този случай са, че ще можете да достигнете до много по-голяма целева аудитория интернет магазина ще помогне на вашия бизнес, свързан с търговия да излезе от рамките на локационните ограничения, които позволяват да се борите за вниманието единствено на потребители, които се намират в близост до офлайн магазина.
Наличието на онлайн магазин ви позволява не просто да увеличите продажбите си, благодарение на интернет, но и да направите бранда си разпознаваем за по-широка аудитория. Друго предимство е възможността за увеличаване на пазарния дял, на фирмата ви във вашата ниша и възможност за използване на много повече и по-евтини в същото време канали за рекламиране на продукти и популяризиране на вашия бизнес.

Дори и да не продавате стоки, а услуги, наличието на сайт пак подобно на електронният магазин ще спомогне за увеличаване на продажбите. В този случай дори предимство е, че бизнеса ви може да е насочен почти изцяло онлайн и да се рекламира изцяло онлайн.

Един корпоративен уеб сайт може да има и ролята на визитка. В този случай не е нужно да очаквате милиони потребители, които да правят поръчки. Възможно е вашата ниша да е по-тясно специализирана като се очертава малък брой, но важни потенциални клиенти. Например, бизнесът ви може да е свързан с производство и продажба на елементи или части за машини – като например производство на дозатори или производство и тестове на симулатори за състезателни автомобили и други подобни. В този случай даденият сайт може да има единствено представителна цел. Тоест, посещавайки го, потенциалните клиенти да се запознаят с устройството на частта, която се произвежда и технологията на производство, както и информация за фирмата-производител.

Съществуват и бизнеси, които нямат нужда от уеб сайтове. Например, за България розовото масло и продуктите направени от маслодайна роза се ценят високо, както от българите, така и от чужденците. При козметични продукти, направени от роза, може да се направи сайт, но за розобер (който е част от целия процес) няма смисъл да се създава сайт, защото работата е сезонна. Има и други по-добри примери, които не налагат да имате собствен сайт. Например, отворили се павилионче за бързи закуски или сте поставили вендинг автомат – ако са 20-30-50…, може и да помислите за сайт, но ако 1 – какъв е смисъла? Така или иначе определен човекопоток преминава и при желание си закупува желаната стока, а при рекламиране онлайн дори и да има желаещи потребители да си закупят дадена стока от вендинг автомат, трудно биха я достъпили (особено, ако са от друг град). В ето такива случаи, не е необходимо да отделяте бюджет за създаването на сайт.