PPC реклама

PPC – съкратено от Pay per click (плащане за клик). При този тип реклама се плаща за клик. Има различни рекламни мрежи, където може да се рекламира един сайт, но сред най-популярните е рекламната мрежа на Google – AdWords. При рекламиране в нея, могат да се показват „спонсорирани резултати” при търсене в Google. За целта се наддава за ключова дума. Важни фактори за поява на сайта в първият резултат при търсене в гугъл (спонсориран) са онпейдж оптимизацията на сайта, подбора на ключовите думи, задаване на определен бюджет и оптималното му изразходване.

При този метод заплащането е на клик. Тоест, когато някой кликне и бъде отведен в сайта рекламодателят заплаща определена сума на Google. Цената за клик се определя спрямо конкуренцията.

Например, при ключовата дума „Х”, средна конкуренция и средната цена за клик 0,21 ст.

Приблизителната сума, която ще трябва да бъде заплатена на Google при 1000 клика (1000 посещения за сайта тоест) е 300,00лв средно (тъй като може бида да е по-висок), това е само сумата, похарчена единствено за заплащане на кликовете, без към нея да е включена комисионната за управление на рекламна кампания. В някои случаи конверсията е 1:100 или 1:1000, което означава, че може да има 1 поръчка на всеки 100 или 1000 посетителя като броя поръчки зависи от много фактори. Конверсията може и да е по-добра и с по-нисък бюджет да се постигнат повече продажби. Това може да се постигне с ефективно управление на бюджета.

Предимства на PPC:

  • По-бърза поява в SERP;
  • Управление на рекламния бюджет в рамките на определен период;
  • Задаване на определена сума, която да се харчи за определен период от време;
  • Възможност за достигане на широка аудитория

Недостатъци:

  • При прекратяване плащането за реклама, сайта моментално изчезва от „платените резултати”;
  • Високи цени за клик при някои високо или средно конкурентни ключови думи;
  • Необходим по-голям бюджет;