Google SandboxGoogle Sandbox е един от най-старите филтри на популярната търсачка. Днес е все по-малко популярен на фона на останалите алгоритми. Причината е, че ефекта от пясъчника е много малък и засяга само нови уеб сайтове. Прието е, че старите и авторитетни уеб сайтове не могат да бъдат засегнати от този филтър. Той се проявява при нови уеб сайтове, предимно между 1 и 6 месечна възраст.

 

Причини

Причините да бъдете засегнати от пясъчника на Google са няколко, но основната идва от връзките. Агресивното изграждане на връзки към нови уеб сайтове може да ви докара бързо изкачване в търсачката и това активира филтъра. На практика, всичко може да върви добре, уеб сайта ви да се класира все по-добре и по-добре, и накрая да изчезне от класацията.

 

Ефект

Пясъчника намалява авторитета на вашия уеб сайт и това е причината за резкия спад в класацията. Повечето уеб сайтове потъват на позиции +100 и се задържат там за известно време. Вашия уеб сайт попада в така наречените „допълнителни резултати“. Тях можете да видите чак след като изрично зададете на Google да ви бъдат показани. Въпреки това ще се класирате добре по ключови думи за които притежавате информация, която е напълно уникална за мрежата. Примерно статия на тема, на която други уеб сайтове не са писали и информацията в Google е оскъдна.

 

Лечение

Първо и най-важно, което трябва да знаете е, че Sandbox не е постоянно наказание. Вашия уеб сайт ще се появи в резултатите рано или късно. Няма причина да се притеснявате, че това няма да стане. Времето за излизане от пясъчника варира между 1 месец и 1 година, но най-често между 1 и 3 месеца. За да ускорите процеса е нужно да обновявате по-често уеб сайта си с нова и полезна информация, трупайте авторитетни връзки от блогове и социални мрежи. Времето прекарано във пясъчника не трябва да се счита за загуба, до голяма степен можете да го считате като изпитателен период за вашия уеб сайт от страна на Google. Повечето уеб сайтове, които са филтрирани от пясъчника излизат на още по-високи позиции от преди наказанието, ако собственика им се е постарал да ги развива през времето, което са били наказани.

 

Кои практики за изграждане на връзки ще ни помогнат?

Не трупайте прекалено много връзки. От тях може да има ефект, но не такъв, какъвто вие искате. Дори да излезете от пясъчника ви чакат други филтри с които ще трябва да се преборите като Panda и Penguin, които са много по-неприятни от пясъчника. Ролята на връзките е ключова и в тези два нови филтъра, и ако имате прекалено много връзки от уеб сайтове със лошо качество, sandbox може да се окаже най-малкия ви проблем. Използвайте връзки от авторитетни блогове, социални мрежи, новинарски уеб сайтове и прес съобщения от авторитетни портали. Няколко връзки от посочените източници ще ви бъдат много по-полезни от купищата блог коментари или форум профили, които са масова практика за спамерите.

Вашият коментар