pandaGoogle Panda е алгоритъм, които бе стартиран от най-голямата търсачка през Февруари 2011 и неговата цел е да подобри качеството на резултатите в търсачката. През първите месеци на „младата панда“ се появиха много проблеми, които заляха международните форуми с оплаквания от уеб мастъри, че така наречените „скрапери“ се нареждат на по-високи позиции в търсачката от потребителите, които доставят качествено и оригинално съдържание. В началото наистина беше така и резултатите в търсачката бяха потресаващи до края на лятото. През Септември Google стартира Панда 3.0, която промени напълно методите и средствата за СЕО, които се използваха масово през последните години. Едно от най-страшните наказания, които Пандата въведе е така нареченото -50 (някой го наричат -70). Това е наказание, което може да повлияе на всичките уеб сайтове във вашия Analytics или Webmasters Tool акаунт. При него сайтовете ви се нареждат на позиции след първите 5 страници по всички ключови думи по които преди са се класирали добре и това важи за всяка една под-страница на сайта ви. До не съм срещал човек, които да се е излекувал напълно от това наказание напълно. Единственото решение, което е временно и несигурно е Redirect 301. За този метод ще поговорим  в някоя от следващите статии. Сега ще наблегнем на причините за наказание от Пандата, както и средствата за предпазване от нея.

 

Дублирано съдържание или прекалено много правописни/граматически грешки
Основната цел на пандата е да подобри резултатите в търсачката и дублираното съдържание не се вписва в категория „качествени“. Пандата деиндексира или наказва сурово сайтове, които съдържат информация от други блогове или уеб сайтове. Ако имате копирано съдържание и все още не сте наказани, съветвам ви да се погрижите. Рано или късно ще бъдете наказани заради това. Ситуацията е същата със сайтове, които съдържат лошо написана информация. Ако имате няколко правописни или граматически грешки не е проблем, но ако всичките ви статии са пълни с такива… Тази част от филтъра е направена да се бори с така наречените „Спинъри“. Това са програми, които използват база от синоними за да пренапишат дадена статия на много отделни варианти. Резултата е, че получаваш уникална статия, но текста в нея дори не се разбира за какво става въпрос. Много уеб мастъри използват този метод за трупане на връзки, но той просто не е ефективен след Панда 3.1.

 

Реклами
Отново проблем, които може да се появи след поредното обновяване на пандата. Google реши, че сайтове с прекалено много рекламни банери са неприятни за четене от страна на потребителите. В резултат подобни уеб сайтове са изтласкани на позиции 50+. Най-често се наказват сайтове, които използват банери над статията, дори тези на Adsense. Използването на банери с размери 468/60 над съдържанието не е проблем, но 300/250 и нагоре се наказва. Най-неприятната част е, че пандата проследява всички уеб сайтове с вашето PUB-ID и всичките ви сайтове могат да бъдат наказани. Решението тук се нарича OpenX – система за управление на реклами с отворен код. Най-хубавото при OpenX е, че не дава информация за размерите на банера и използва различно ID в изходящия код. Така става невъзможно за пандата да определи размерите на банера, които сте поставили над съдържанието и няма да имате проблеми с рекламите. Този метод е тестван през последните 7 месеца и до сега няма нито един уеб сайт, които да е наказан заради реклами от пандата. Макар, че не мога да ви гарантирам какво ще стане в бъдеще.

 
Спам
Сайтове, които съдържат връзки от сайтове с лошо качество или изпращат връзки към такива. Тук влизат основните „BlackHat“ методи за изграждане на връзки:

  • Блог Коментари
  • Форум Профили
  • Web 2 Профили
  • Директории за статии с лошо качество (Пренаписано със спинъри съдържание)
  • Блог Мрежи с лошо качество (пренаписано със спинър)
  • Wiki Връзки с лошо качество
  • Директории за сайтове с лошо качество

Това са основните, но има и други по-рядко използвани средства за спам. Подобни методи не работят и няма смисъл да ги използвате, каквото и да ви говорят по форумите. Дори и да нямате проблем сега, то със сигурност ще се появи рано или късно, а възстановяването от наказание за спам връзки е много трудно. Трябва да премахнете всички връзки, които сте направили (което на практика е невъзможно) и пак няма гаранция за успех.

 

Cloaking

В мрежата има доста дискусии относно какво точно е „Cloaking“. Някой хора казват, че скриването на Affiliate връзки със shorturl е cloacking и се наказва, но това са пълни глупости. Използването на affiliate връзки не се наказва от търсачката, но има изисквания за вашия уеб сайт. Трябва да представите съдържание, което е полезно за потребителите, а не просто рекламни статии с affiliate връзки. Cloaking е когато даден уеб сайт показва едно съдържание за потребителите и съвсем друго пред Google. Например някой хора използват скриптове, които скриват скриват рекламите пред GoogleBot. През Август 2011 Google пусна официално видео в което обясняват подробно, какво е Cloaking и кога може да бъдете наказани заради него. Ето го и видеото:

 
Malicious Software – Злонамерени програми

Никой не е застрахован от вируси и злонамерени програми. Това са скриптове, които се прикачват към даден уеб сайт, след като е бил хакнат. Целта на подобни програми е извличане на лична информация от потребителите. Пароли, Адреси, Имена, Номера на кредитни карти и други. Ако вашия уеб сайт е хакнат и имате инжектиран злонамерен софтуер със сигурност ще ви накажат докато се погрижите за проблема. Обикновено се получава съобщение за наличието на злонамерен софтуер във вашия Webmasters Tool акаунт. Ако не използвате WT ще трябва да следите сайта си по други начини. Обикновено злонамерения софтуер се намира в кода на сайта, но може да бъде и във файловете на сървъра. Препоръчително е да се обърнете към вашия хостинг за помощ ако нямате нужните технически познания. Ето пример за уеб сайт със засечен от Google злонамерен код:

За да проверите вашия уеб сайт можете да използвате този инструмент. Не е на 100% точен, но засича повечето видове злонамерен код.

Това са основните причини да получите наказание от пандата. За съжаление Google не казва точно защо е наказан вашия уеб сайт. Ако имате проблем и не можете да установите причината. Свържете се с нас за консултация.

Вашият коментар