Предварителния анализ на ключовите думи, които ще присъстват в текстовете на вашия уеб сайт е неизменна част от работата на всеки уеб разработчик. Без подбор на подходящи ключови думи, вашия уеб сайт няма да получава подходящ трафик (или никакъв), а в същото време ще загубите и потенциални клиенти. Съществуват много инструменти за анализ на ключовите думи и никой от тях не показва 100% точни стойности. Затова ви препоръчвам да използвате комбинация от следните инструменти:

 

Adwords Keyword Tool – Това е инструмента на Google за анализ на ключовите думи при Adwords кампании. Инструмента е безплатен и не изисква регистрация. Можете да го използвате за анализ, но стойностите които показва графата „месечни търсения“ не са особено верни. Хубавата страна на този инструмент е, че показва лист от 100 думи, свързани със вашата нисша и потенциални източници на трафик. Препоръчвам ви да използвате този инструмент винаги, преди всяка нова разработка.

 

Traffic Travis – Това е многофункционален инструмент, които съдържа функции за ранг тракинг, анализ на уеб сайтове, анализ на ключови думи, анализ на конкуренцията, анализ за отделни страници и много други. Най-добрата функция се казва „Keyword Tool“ която ви дава лист със 200 ключови думи, както и брояч за дневните търсения в Google, Bing и Yahoo за всяка една от тях. Не знам от къде взима информация тази програма, но е далеч по-точна от Google. Препоръчвам ви да използвате версия 3, която е безплатна. Единствения недостатък на тази програма е, че не изкарва резултати за думи на Български език.

 

Market Samurai – Доста прехвалена програма по мое мнение, но все пак има и качествени функции. Използва данни от Adwords Keyword Tool за анализ на ключовите думи, като добавя и допълнителни функции за запис, анализ на конкуренцията и други. Повечето от функциите на тази програма ги има и Traffic Travis. Цената на този инструмент е доста висока (149$ за пълната версия).

 

Това са трите основни инструменти, които използвам. Препоръчвам ви първите два, които ще ви свършат работа без да давате пари. Комбинацията от двата инструмента е препоръчителна защото тези инструменти не показват винаги всички подходящи ключови думи за вашия уеб сайт.

Вашият коментар