AdwordsСъздаването на AdWords реклама обикновено се прави с цел да се хвърли светлина върху дадения бизнес.

Част от това означава, че е нужно да се подберат правилните ключови думи, така че рекламата ви да се показва, когато хората търсят продукти и услуги, които предоставяте.

Избирането на добри ключови думи е от жизненоважно значение за успеха на всяка AdWords кампания, но само думите няма да бъдат достатъчни за реализирането на кампанията и постигането на резултати.

Какво друго е важно? Написването на реклама, която да задържи вниманието на клиента.

В света на маркетинга, думите в една обява са известни като „копие”. Доброто копие е много важна част от една ефективна AdWords реклама, тъй като:

Това е вашият шанс да блеснете. Ще се конкурирате за вниманието на потенциалните клиенти с други рекламодатели и поради тази причина трябва да се откроявате.

Това е вашият шанс да повлияете на действията на потенциалните клиенти. Хората само ще кликват върху рекламата ви, ако смятат, че ще им помогне да получат това, което търсят. Вашата създадена реклама трябва да показва именно това. Лошото копие може да означава, че рекламата ви никога не се показва. Google има последната дума за това, което ще покаже. Създаването на реклама е трудно не само заради факта, че трябва да измислите грабващ текст, но и заради ограниченията. В общия случай имате 130 символа на разположение (приблизително колкото дължината на един туит), с които да напишете „грабващ” текст.

Копиране – въпроси. Нека разглеаме как можете да напишете обявата си – копие, което да получава резултати.

1. Запознайте се с компонентите на AdWords рекламата.

Преди дори да помислите за съставянето на реклама, по-добре първо научете какво трябва да напишете. Вече споменахме, че AdWords рекламата е ограничена до 130 знака. Това се разбива както следва:

  • 24 знака за заглавието;
  • 35 знака за вашия URL (можете да избирате как да се показва);
  • 35 знака във втория ред на описанието за обява;

Спазването на препоръките за дължина означава, че сте се справили със съставянето на правилна AdWords реклама.

2. Събирайте вашите рекламни идеи

Всички добри копирайтъри (а това включва и вас, ако пишете копието за вашата AdWords реклама) поддържат солиден файл с данни за рекламите си. Всеки път, когато видите реклама, която ви изуми или убеждава, добавете я към своя файл. По същия начин, когато мислите за нова идея за реклама, можете да се „допитате” до вашият файл с идеи.

3. Проверете конкуренцията
Един наистина ефективен начин за растеж е да проучите конкуренцията и да видите какво правят те. Може дори да опитате вида реклами, който използват и да видите какъв ще е ефекта.

4. Напишете вашата реклама

След като сте събрали вече широк спектър от идеи, вие сте готови да започнете да пишете. Следващите стъпки са по същество подетапи на тази стъпка, защото те ще ви покажат как да пишете своята реклама.

Не се стресирайте, опитвайки се да създадете перфектната реклама. Вместо това, може да направите малко проучване и да се консултирате с вашия „идеен” файл. Ето и няколко съвета, които да са ви от помощ:

  1. Стъпка: Запазете релевантност – не излизайте извън нишата и се фокусирайте върху ключови думи и описания, които съответстват на това, което ще продавате. Дори е добре да са тясно свързани, а не общи думи и описания.
  2. Стъпка: Кажете на вашите потребители какво им предлагате – как можете да им помогнете, какво е нужно да направят те, за да получат тази помощ.
  3. Стъпка: Маркирайте всички намаления, специални оферти или безплатна доставка. Това ще им помогне да се отличат от останалия текст и ще ги прави по-лесно забележими от потребителите.
  4. Стъпка: Ако използвате вашата реклама, за да продавате даден продукт или услуга, това е добра идея, защото означава, че може да изберете много специфични ключови думи. След това не се страхувайте да определите цената за показването им.
  5. Стъпка: AdWords позволява да изберете URL, който да показвате заедно със рекламата си като се спазва ограничението за дължина от 35 символа. Възползвайте се от това.

5. Редактирайте своите идеи за реклама

Досега сте написали колкото се може повече различни рекламни идеи, за които можете да се сетите. Почти сте готови да използвате своето копие.

За целта, обаче първо трябва да редактирате рекламата си, а това означава:
Вземете най-добрите кандидати за реклама от вашите идеи. За да направите най-добрият подбор, наблюдавайте кои са най-ефективни.

Редактирайте обявите така, че да отговарят на изискванията за ограничение на символите. Двойна проверка на правопис и граматика. Наистина ще е добре, ако можете да пишете пълни изречения въпреки строгите ограничения върху броя символи.

След като вашата реклама е готова за показване, можете да стартирате кампанията.

6. Следете как се представя всяка реклама и анализирайте какво е необходимо да се променя и да не се променя. Нужно ли е да се премахват или добавят нови реклами и т.н.

В заключение
Не чакайте да видите резултатите след като изтече рекламната ви кампания, а следете редовно какво се случва и какъв е ефекта от създадените копия. По този начин ще можете да постигнете по-голяма ефективност в продажбите.