Каква е разликата между PPC и PTC?PPC Ads

PPC и PTC рекламата могат често да бъдат сбъркани, най-вече заради близкото звучене на абревиатурите. Те, обаче си приличат много само по това. Относно ефективност – разликата е голяма. Но преди да съпоставяме двата типа рекламиране, нека първо разгледаме какво означава PPC и PTC.

PPC реклама

„Pay per click“ (PPC) рекламата – при нея има „плащане за клик“. Това означава, че ваш банер или кратък текст се показва под формата на реклама в множество сайтове или в страницата с резултати от търсене на Google – без да се заплаща, но при наличие на „клик“ от страна на потребителите, се заплаща индивидуално за всеки един клик.

Това намалява значително разходите по управлението на рекламни кампании.

Например, някои рекламни мрежи предлагат на потенциалните рекламодатели възможност за представяне на техният бизнес пред хиляди таргетирани потребители, но се заплаща за импресии.

Този вариант е по-скъп за рекламодателите, тъй като 1 потребител би могъл да генерира няколко импресии (тоест посещение на една или повече страници) и съответния банер да бъде видян няколко пъти от един си същ потребител. Това означава, че ако платите за 1000 импресии, не е сигурно, че сайтът ви ще бъде видян от точно 1000 човека.

При PPC рекламата се плаща са само за клик. Това означава, че вашия банер или текстова реклама може да бъде видяна и от 10 човека, но ако само 1 от тези 10 човека реши да кликне на нея – вие ще платите само за този 1 клик.

При PPC рекламата биха кликнали само хора, които са заинтересувани от покупката на продукта/услугата, които предлагате като по този начин ще бъдат отсяти потребителите, които не смятат да закупуват нищо.

Що се отнася до PTC рекламата, тя е „pay-to-click“ или „плащане за клик“. Това означава, че се заплаща на потребителите, за да преглеждат рекламите. Този вариант ви гарантира сигурен брой прегледи за определен период от време.

PTC рекламата, обаче е неефективна.

Разликата между PPC и PTC е, че при PPC потребителите са заинтересовани от вашия продукт/услуга, който рекламирате и поради тази причина „кликат“ на въпросния банер/връзка. При PTC, аудиторията се състои от потребители, които искат да печелят пари и са задължени да преглеждат съответната реклама и сайт, за да генерират посещение. Те реално не се интересуват от продукта/услугата, която се рекламира и дори не поглеждат, а се интересуват кога по-бързо ще свършат секундите, за да си приберат печалбата от тази задача и да преминат към преглед на следващия сайт.

PPC рекламата донася по-малко трафик, в сравнение с PTC, но за сметка на това е по-ефективен и генерира продажби!