PPC & CPM

След като в предната част на статията ви запознахме с основни ключови понятия и ви препоръчахме да се запознаете по-подробно относно това какво представлява контекстната реклама е време да преминем и към самите 6 съвета, чрез които да подобрите ефективността на вашата рекламна кампания. Тези съвети също така ще ви помогнат да избегнете и голяма част от „капаните”, на които можете да попаднете като начинаещ рекламодател, управляващ рекламна кампания. Те ще ви позволят по-лесно разработване на ефективна кампания, която управлява уважаван брой реализации.

1. Разделете Вашите кампании!
Създайте отделни рекламни групи за контекстни реклами. Това означава да не използвате едни и същи рекламни групи при рекламите, изобразявани при търсене. Защо ли? Защото рекламите при търсене са по-скъпи.

2. Анализирайте своята „публика”!
При насочване към определена демографска група, проведете задълбочено проучване относно навиците за използване на интернет на потребителите от нея. Въоръжени с тази информация, можете да зададете своите реклами да се изобразяват през времевите слотове, в които целевата аудитория използва интернет (базирано на демографското ви проучване). Можете също така да доставите целенасочени съобщения и оферти, които правилно показани във времето, може значително да развият имиджа на компанията, марката ви, както и да увеличат общите реализации.

3. Използвайте Multimedia!
Обърнете поглед към вашата конкуренция и обмислете добре своите контекстуални реклами. Опитайте се да намерите начин да направите рекламите си по-силни и по отношение на избора на ключови думи и креативност. Не забравяйте, че сред множеството на контекстни реклами, наистина трябва да се откроите. Обмислете използването мнения на клиенти, капитализиран текст и мощни оферти за насърчаване на кликванията.

4. Опитайте Long Tail Marketing!
Опитайте се да насочите ключови думи, които не се използват толкова агресивно от конкурентите ви. Това означава, че няма да плащате скъпо за клик, но всъщото време ще генерирате добро онлайн присъствие. Можете да развиете тази стратегия още повече в дългосрочен период.

5. Разширете вашите списъци!
Когато създавате списък с ключови думи за кампанията ви, опитайте се да създадете по-широк тематичен списък, вместо да използвате синоними или няколко подобни думи. Това е необходимо, защото контекстната реклама работи чрез сканиране на страници за подобно съдържание, а не само от съвпадение на ключови думи. Списък от синонимни думи ще означава, че рекламата ви се показва само на сайтове, които се специализират в аспект на вашата област, при които съответства ключова дума. Тематичният списък обаче, възможно да предостави повече възможности за достигане до по-широк кръг тясно таргетирани потенциални клиенти.

6. Селективно изключение!
Отрицателни ключови думи са полезни, когато сте ангажирани в търсене на пазара, но когато става дума за контекстни реклами, ще искате да правите нещата малко по-различно. Старателно следете вашите отговори и CTR като по този начин ще откриете, че някои сайтове повишават конверсията ви, докато други просто увеличават разходите ви за реклама с „безплодни” кликвания. Вместо да създавате големи списъци с негативни ключови думи, помислете кои сайтове дават най-лоши показатели при кампанията ви, за да ги изключите.

Ако разберете тези шест съвета, то ще успеете да подобрите контекстната реклама. Не забравяйте да използвате инструменти за проследяване, за да определите тенденции и резултати от реализираните кампании, съответно.