ppc&adwordsПреди 20 години, щеше да звучи откачено. Представете си една традиционна рекламна агенция, която казва на един клиент: „Ние искаме просто да платите за тази реклама, която всъщност довежда клиентите във Вашия магазин.“ Въпреки това, с появата на интернет рекламата и възможностите за проследяване, които идват с нея, ценовите модели са се развили така, че да позволят на рекламодателите да бъдат по-ефективни. Сега може да се плаща за импресия, на клик или за друго действие. Но как започна всичко това? Какво може да последва? По-долу ще ви покажем няколко интересни факта:

1. Раждането на Google AdWords – когато AdWords стартира през 2000 година, програмата стартира просто като CPM платформа. Google създаваше и управляваше кампании в тяхната мрежа, за което таксуваше месечно рекламодателите. 2 години по-късно, AdWords PPC модела беше представен пред света, променяйки напълно моделът за онлайн реклама. (Goto.com, сега познат като Overture, беше създаден с концепционният PPC модел през 1998 г.).

2. Търсачките последваха примера на Google – последната от „големите три“ търсачки, която изгради собствена PPC система беше Майкрософт. Представиха Overture (и после Yahoo) реклами в msn.com до 2006 година. През 2010, Майкрософт сформира search alliance и взе контрол над спонсорираното търсене на Yahoo!

3. PPC и органичното търсене работещи в тандем за трафик от търсене – Google отхвърля обвиненията, че платената реклама, изяжда кликовете от органично търсене, като индикира, че 89% от трафика, генериран от PPC реклами, в същност не се прибавя под формата на кликове от органично търсене, когато рекламите на пауза.

4. Органичните листинги, интегрирани с PPC рекламите, увеличават общия брой кликове и конверсия. Друг пример, който илюстрира как PPC рекламите и органичните листинги работят заедно, за пример, е докладвано, че органичните листинги, в комбинация с PPC реклами, могат да увеличат общия брой кликове с над 91%, увеличавайки заедно и конверсията с около 45%.

5. 20% от търсенията в Google са представени по локация и 25% от PPC кликовете идват от мобилни устройства (към 2012, като има покачване за тези 2 години разлика). Това е една добра причина, да се обърне внимание освен на оптимизацията за органичните резултати и на оптимизацията на кампаниите за локал/мобилни устройства.