Има толкова много причини да бъдете наказани от най-голямата търсачка. Тук ще поговорим за основните 25, които наскоро бяха публикувани в един от най-големите уеб сайтове за оптимизация – SearchEngineJournal.

 

1. Евтини спам връзки
Ако сте попадали на услуги от сорта на 10 0000 връзки за 10$ във fiverr. Не се вързвайте на подобни оферти, това са спам връзки от форум профили, коментари или wiki страници. Това е най-лесния начин да си докарате белята.

 

2. Платени връзки за да се предаде тежест на вашия уеб сайт
Платените връзки се хващат много по-трудно, но не е невъзможно. Може би сте попадали на услуги от типа 25 връзки от уеб сайтове с ПР 4 за 20$ на месец. Подобни уеб сайтове са нищо повече от закупени домейни с 1-2 странички и висок ПР. На главната страница се слагат всички връзки на хора, които са си поръчали такава услуга. Преди време подобни техники бяха ефективни, но не и днес.

 

3. Размяна на връзки
Аз ма теб, ти на мен. Такива връзки се ловят много лесно и наказанието изобщо не е приятно. Пандата ще се погрижи да ви го напомни :)

 

4. Скрити връзки
Някой уеб мастъри използват Java или CSS за да скрият връзки към техните уеб сайтове. Затова е много важно да внимавате какви плъгини слагате на вашия wordpress уеб сайт. Често се случва теми и плъгини да имат подобни скриптове и накрая вие ще си изпатите за това, че ги използвате.

 

5. Слаба диверсия на анкър текста
Използвайте колкото се може повече и разнообразни анкър текстове. Масовото използване на вашата топ ключова дума за анкър текст на връзките се наказва от пингвина.

 

6. Връзки от уеб сайтове на чужд език.
Прекалено много връзки от уеб сайтове, които не са написани на езика на вашия уеб сайт. Тук не съм много съгласен с тази точка. По-скоро спам връзки от уеб сайтове на друг език би ви докарал наказание, но качествени връзки от авторитетни уеб сайтове не биха ви навредили.

 

7. Връзки от блог мрежи
Вече в тази статия говорихме за риска от публичните блог мрежи.

 

8. Връзки във дъното и навигацията на уеб сайта
Принципно това също не е проблем, но ако сте сложили 5-10-15 връзки в дъното на уеб сайта си или навигацията… Тогава вече може да се възприеме като опит за манипулация на търсачките. Тук много зависи от връзките и анкър текста, които използвате за тях. Вземете пример от NetInfo. Техните уеб сайтове имат връзки към останалите и нямат наказание. Това важи и за много други медии в мрежата.

 

9. Връзки от уеб сайтове с лошо съдържание.
Това са уеб сайтове, които съдържат по*нографски материали, дублирано съдържание, липса на каквото и да е съдържание, хазарт и други. Избягвайте подобни уеб сайтове във вашата стратегия за изграждане на връзки.

 

10. Счупени връзки
Връзки, които сочат към страници от сайта ви, които не съществуват или са били изтрити. Връзки към уеб сайтове, които вече не съществуват. Връзки, които сте сгрешили при поставянето им и не водят до вярното съдържание на уеб сайта.

 

11. Прекалено оптимизиране на уеб сайта
Използване на една и съща техника за оптимизация при всяка страница на уеб сайта ви. Прекаляване с връзките от един и същ източник. Изграждане на уеб страници за всяка ключова дума по която се борите, дори и да е една и съща по смисъл.

Пример: Страница 1 „Къщи за Гости“
Страница 2 „Вили за Гости“
Двете думи са едни и същи по смисъл и Google знае това. Не си навличайте белята с подобни техники.

12. Скорост на уеб сайта и downtime.
Ако уеб сайта ви се отваря твърде бавно или често го няма. Помислете върху преместването му на по-добър уеб хостинг или сървър. Скоростта на уеб сайта е от много голямо значение за Google. Ако бот-а на търсачката ви провери няколко пъти и сайта ви го няма ще бъдете понижени в класирането, а след време дори премахнати.

 

13. Дублирано съдържание
Дублирането съдържание не се харесва на Google, но и на авторите на оригинала. Никога не копирайте чуждо съдържание. Това няма да ви доведе до нищо добро. Това е една от най-важните точки, които трябва да спазвате при оптимизацията на вашия уеб сайт.

 

14. Съдържание с много малка стойност
Тук спада съдържание, което е писано от копирайтъри. На практика не казва нищо ново и няма никаква ползва от него. Това съдържание е само пълнеж на уеб сайта ви и няма никаква стойност при SEO. В тази категория попада и съдържание с прекалено много граматически и правописни грешки.

 

15. Автоматично пренаписано съдържание
Не използвайте програми, които пренаписват съдържанието на базата на синоними. Такова съдържание се счита за лошо и няма никаква стойност. Заради автоматично пренаписано съдържание ще получите наказание като това от точка 14 и 13.

 

16. Прекалено много реклами
Не пълнете вашия уеб сайт с реклами, особено над съдържанието. Наказанието за такива практики е -50 в повечето случаи. Вашия уеб сайт ще отиде между пета и десета страница.

 

17. Ключови думи в мета таговете
Прекаленото използване на ключови думи в мета описанията е също голяма грешка. Това си крещи, че искате да се класирате по тази ключова дума. Избягвайте подобни практики на целия си уеб сайт.

 

18. Много повече от един H1 таг
Тук също не съм особено съгласен, но все пак е хубаво да използвате само един H1 таг за заглавията. Така е по-прилежно. От CSS можете да си настроите различните H тагове. Няма нужда да от прекалено много H1 тагове само за да направите под-заглавията големи. Просто увеличете размерите на H2,H3 таговете от CSS.

 

19. Скрити страници
Това са страници, които показват едно съдържание за потребителите, а съвсем друго за Google. Подобни практики бяха доста популярни в миналото, но днес се ловят много лесно от търсачката.

 

20. Doorway pages
Това са страници, които са създадени с цел да пренасочват потребител към друга страница или реклама. Страници, които пренасочват към affiliate сайтове се разглеждат като Doorway pages ако нямат полезно съдържание за потребителя.

21. Скрито съдържание или прекалено използване на Bold текст.
Някой уеб мастъри скриват текст, които не се вижда от потребителя. Боядисан със същия цвят на фона на сайта. По този начин потребителя не вижда съдържанието с лошо качество, а търсачките го индексират. Друг метод е да се боядисват и уголемяват ключовите думи. Не използвайте тези практики. Нищо, което изглежда манипулативно за търсачките и няма да имате проблеми с наказания по тази точка.

 

22. Използване на инструменти за автоматични заявки към Google

Често изпращане на ping към googlebot чрез автоматични инструменти. Използването на автоматични програми за оптимизация.

 

23. Хакнати уеб сайтове
Правете резервни копия на уеб сайта си и винаги следете за евентуални проблеми. Хакнатите уеб сайтове не се наказват веднага, но ако не предприемете мерки ще бъдат премахнати рано или късно.

 

24. Бързо изграждане на връзки
Изграждане на голям брой връзки за кратко време, а след това никакви. Това също се разглежда като лоша практика и се наказва от търсачката. Вместо това се фокусирайте върху изграждане на сайта и съдържанието, трупайте постепенно по малко връзки от качествени сайтове и всичко ще е наред.

 

25. Промотиране на лоши практики за оптимизация
Ако рекламирате или предлагате услуги за оптимизация, които не съвпадат с препоръките на Google можете да бъдете наказани, дори изтрити от индекса на търсачката. Такива наказания се правят ръчно от спам екипа на Google и са често срещани в чужбина.

[Total: 0    Average: 0/5]

Вашият коментар