post

Нямате голям бюджет, който да отделите за рекламиране на бизнеса ви? Не се тревожете, има изобилие от маркетингови тактики, от които можете да се възползвате, без да товарите бюджета си и WordStream представя 22 от тях. Нека видим колко ефективно можете да използвате наличните парични средства с тези 20+ маркетингови идеи за малкият бизнес, които са работещи и евтини.

1. Публикувайте страхотно съдържание.

Съдържание

Едва ли е нужно да се казва, но все пак WordStream считат за нужно да го споменат. За вашият бизнес сайт е нужно съдържание убиец, а ако вие можете да го създадете сами – още по-добре. Независимо, че писането не е от най-силните ви страни, едва ли ще има проблем да намерите подходящ човек от вашият екип или да наемете външен, който да напише чудесно и интересно за читателите съдържание, което да се публикува във вашият фирмен блог. Опитайте топ 10 списъци, колекции със съвети, най-добри практики, свързани с индустрията и др. подобни.

2. Създайте учебни клипове.

Видео

Видео съдържанието е наистина ценно и то може да струва доста скъпо, ако искате да получите наистина професионален клип, който да използвате за YouTube. И все пак, можете да спестите средства, заснемайки професионално изглеждащо туториъл видео съвсем сами. В интернет е пълно с уроци, свързани с любителско създаване на професионално изглеждащи видеа.

3. Вземете промо кодове за реклама.

Отстъпка

Можете да се възползвате от възможностите на платената реклама в рамките на бюджет, с който разполагате. Въпреки това, защо да не се възползвате от промоционалните възможности, които предлагат някои известни и големи агенции за реклама. Проверете дали компанията, където рекламирате или възнамерявате да рекламирате, случайно не предлага някакви отстъпки.

4. Използвайте Reddit.

Reddit

Това е една доста известна англоезична социална мрежа, която е много мощен инструмент за популяризиране. Достатъчно е да се научите да я използвате правилно и стратегически. Reddit е съставен от много технически грамотна аудитория, която е бдителна относно различни маркетингови тактики.

За да имате успех в тази социална мрежа е необходимо да споделяте само наистина страхотно съдържание и да го споделяте в някои от екстремните ниши. В Reddit има подкатегории (известни като subreddits), които се занимават с някои от най-тесните, най-специфичните интереси. Например, има subreddit категория, която се отнася за интереси свързани с велосипедите, с едно колело, разбира се има и такава свързана със SEO, както и много други. Открийте своята ниша и се опитайте да доминирате в нея. Имайте предвид, че в Reddit е особено подходяща за англоезични сайтове.

5. Бъдете социални.

Социални мрежи

Създайте бизнес акаунти, бъдете активни в големите социални мрежи като например Facebook, Twitter, Linkedin, Google+ и Pinterest. Може дори да добавите и Instagram, ако вашият бизнес е снимково ориентиран.

6. Платено рекламиране в социалните мрежи

Реклама

Социални мрежи като Facebook предлагат възможност за платено рекламиране с ограничен бюджет. Facebook, например, позволява да зададете точно колко пари да се използват за рекламиране на дневна база или за целият период на рекламната кампания. Също така позволява да таргетирате аудиторията си за максимално добри резултати.

7. Самостоятелно направени инфографики.

Инфографики

Инфографиките са безумно мощни маркетингови инструменти. Те са лесни за възприемане и хората обичат да ги споделят, а това е чудесен начин да увеличите натурално трафика към сайта си и беклинковете. Наемете дизайнер, който да ви направи първокласна, професионална инфографика, която да стане вирална. Друг вариант е да положите собствени усилия, за да създадете красива инфографика, привличаща вниманието. Има доста уроци в интернет, свързана с инструменти и похвати, които можете да използвате за създаването на креативна и ефективна инфографика. От към пари, този вариант ще ви е по-евтин, но все пак е едно предизвикателство, ако дейността ви няма нищо общо с инфографики и ще ви отнеме време, докато изработите перфектният проект.

8. Дайте нов живот на старите си данни.

data

Ако вашият маркетингов бюджет е свит, може да не сте в състояние винаги да си позволите ново и актуално съдържание, с което да привличате вниманието на потребителите към фирмения блог. В този случай, вместо да търсите пари, за да вкарвате още съдържание в блога, може да оптимизирате този разход като „вдъхнете живот на нещо, което вече съществува в интернет“. Има купища статистически данни, достъпни в интернет, които често остават незабелязани.

Намерете изследване, отнасящо се до вашата индустрия и го подобрете. Маркирайте най-важните и интересни части на изследването, добавете изображения, графики и направете собствени анализи и прогнози, на база данните, които вече имате. Друг вариант за „вдъхване на живот“ може да се отнася до блога ви. Разгледайте го за стари, но още актуални неща. Препоръчайте ги на потребителите си.

9. Linkedin активност.

Linkedin е основен социален сайт, който се използва оптимално. Не просто добавяте мрежови връзки и излизате. Можете да се присъединявате към групи, да влизате в диалог с „връзките“ и да споделяте блог постове. Има тонове споделяния в Linkedin, което означава, че социалката е активна, а това дава чудесна възможност да я използвате като място, където да споделите своето съдържание, да споделите идеи и да изградите своя марка.

10. „Рециклирайте“ съдържанието си.

Точно, както можете да използвате налични статистически данни, можете да използвате и вече готовото съдържание от вашия сайт. Това, за което споменахме в точка 8.

11. Разработване на програма за насочване на клиенти.

Оферирайте съществуващи клиенти за безплатен продукт, безплатен месец обслужване или някаква друга награда за привличане на нови клиенти. Не забравяйте, че положителните мнения от уста на уста, могат да имат много по-голям ефект, а това е ще бъде доста ефективна тактика за вашия бизнес.

12. Онлайн конкурси.

Трябва да отделите малко пари за награда и организиране на самият конкурс, но броят на участниците в него е един нов потенциал за увеличаване популярността на бизнеса ви, от който си струва да се възползвате. И най-хубавото е, че не е задължително да се нуждаете от техническа помощ (съответно да плащате), за да организирате конкурса. Има и безплатни инструменти, които ще ви помогнат, а това е супер полезно при някои фирми, със силно ограничен бюджет.

13. Партньорства с индустрията.

Обединяването на усилията ви с бизнес, свързан с вашата индустрия (но не пряк конкурент) за съвместен проект е едно добро решение. Може да стане на място офлайн, чрез някакъв вид специално събитие или онлайн с уебинар или промоционални награди.

Партньорството с друг бизнес означава два пъти повече известия. Ако си партнирате с друг бизнес, свързан с вашата индустрия, ще бъдете представени пред изцяло нова аудитория, свързана с вашата ниша. Хората плащат големи пари за такъв достъп, а вие ще го получите благодарение на съвместната ви работа с вашите партньори.

14. Кандидатствайте за онлайн бизнес награди.

Повечето индустрии имат бизнес награди, които могат да се спечелят, предоставяйки ви онлайн значка, която можете да поставите във вашия фирмен сайт. Значки като тези могат да увеличат доверието и като резултат продажбите.

15. Оригинални бизнес карти.

Изберете си някой шик дизайн за вашите бизнес карти и ги раздайте на всеки човек, който видите. Колкото повече хора разберат за вашия бизнес, толкова по-добре – дори, ако хвърлят само един бърз поглед върху визитката, пак ще е резултатно.

16. „Партизански маркетинг“.

При него се набляга на творчеството, отколкото на бюджета и стратегиите често се оказват по-евтини и лесни за изпълнение, особено локализирано. Например, можете да използвате улично платно, за да направите креативна рисунка или да наемете някой да я направи вместо вас, която освен всичко е и рекламна. Ако е стилна и оригинална, след споделяне в социалните мрежи със сигурност ще събере голям интерес. Компания за електрически пиана, например, създадени интерактивно пиано на едно стълбище към метро, което също е креативна идея. Има безброй неща, които всеки ден са около вас и вие може да използвате в помощ на вашия бизнес. Стига да сте достатъчно креативни или да наемете подходящ човек, който да измисли и реализира креативни идеи.

17. Организирайте събитие или клас.

Планирайте да бъдете домакин на събитие или клас, след което отпечатайте листовки и публикувайте бюлетин (например в библиотеки, кафенета, местни училища, разни центрове и т.н.).

18. Рисуване на визитка.

Поставете кутия с надпис на място, където обслужвате клиенти, с надпис, който ги подтиква да се откажат от техните визитки за шанс да спечелят нещо. Например, безплатна пица, вечеря, предметна награда, екскурзия или друго).

19. Email маркетинг

Имейл малркетингът е един чудесен начин да се сдобиете с нови посетители, които да ангажирате, както и чудесен начин да поддържате отношения с вашите съществуващи клиенти.

20. Магнитчета за кола, за служебен автомобил.

Поставете магнитен знак на служебният си автомобил за изграждане популярността на марката, докато шофирате из града (разбира се, съобразявайки се със законите). Надписи по бронята или стикери на стъклата работят добре за популяризирането.

21. Раздавайте балони на местни събития.

Вземете няколкостотин персонализирани балона, с името на фирмата ви, напълнете ги с хелий и ги раздайте. Децата обичат балони. Възрастните също, макар, че понякога се срамуват да си признатя. Раздайте рекламните балони безплатно и в резултат ще получите един куп усмихнати и щастливи хора, които се разхождат, носейки балон с вашият бранд.

22. Включете се в местен конкурс.
Конкурс

Помислете за даряване на продукт или услуга като награда в местен конкурс или събитие.